overdenkingen,  spiritueel

De lama en de luchtbel van de waarheid

Een lama gaat op een mooie dag met zijn monniken uit wandelen op meditatie tijd. Het is zes uur in de ochtend, de zon komt op, en de Lama ziet een prachtige luchtbel om een grote bloem in de zon.

Hij zet zijn zeven monniken om de luchtbel heen en vraagt ze welke kleur de luchtbel heeft. De eerste zegt rood, de volgende oranje, de derde geel, de vierde groen, de vijfde blauw, de zesde indigo en de zevende violet.

De lama is stil en laat zijn monniken de dialoog voeren. De derde, de meest extraverte monnik begint: “Je ziet toch wel dat de bel geel is, wat zijn jullie dom. De vijfde monnik is net begonnen in het klooster en zegt hier tegenover: ‘Je bent gek, iedereen kan toch zien dat de bel blauw is. De zevende monnik bemoeit zich nu ook met het gesprek: “Ik weet niet waar jullie verstand zit, maar..iedereen ziet toch dat de bel violet is. De andere monniken beginnen zich nu ook met het gesprek te bemoeien. Het wordt een grote ruzie.

De lama vindt het genoeg geweest en stopt de ruzie. Hij zegt “ik wil dat jullie nu allemaal een plek opschuiven”! De monniken gehoorzamen onder protest. Ze kijken weer naar de luchtbel, en wat schetst hun verbazing. De luchtbel is vanaf deze plek een andere kleur!

De lama zegt “Nu zien jullie dat een andere plek een ander beeld geeft, een andere waarheid. Waarheid is altijd relatief en afhankelijk van

  1. Je zintuigen: wat je ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft en
  2. Je opvoeding, conditionering en context en
  3. Je ervaringen

Er bestaat geen absolute waarheid. Alleen een individuele perceptie. En als meerdere mensen dezelfde perceptie hebben, dan hebben we de neiging dat waarheid te noemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.