NLP

Wat is NLP nu eigenlijk?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)  is volgens de cofounder Richard Bandler simpelweg HYPNOSE. Niks meer en niks minder. En volgens hem zijn wij altijd onder hypnose. Alleen is het een helpende of belemmerende hypnose?

Hypnose was verboden in Amerika in de jaren 70. Dus Richard Bandler kon waar hij mee bezig was niet zo noemen.

Ik was zelf oktober-2023 in Duitsland bij Richard, en toen vertelde hij hoe hij aan de naam NLP kwam: Hij werd door een politieagent aan de kant gezet, en die vroeg, wat doet U voor beroep? Toen keek hij op de passagiersstoel, en zag een boek liggen over de hersens, vandaar Neuro, over taal, vandaar Linguïstisch, en een boek over Programmeren, vandaar het Programmeren. Richard was een wiskundige met interesse in deze vakgebieden. NLP is de naam geworden.

Mijn eigen NLP leraar Joost van der Leij benoemt NLP: Met NLP optimaliseer je je breinprocessen (Neuro) door handig taal te gebruiken (Linguïstisch) zodat je jezelf slimme strategieën voor een beter leven aanleert (Programmeren).

De vijf taken van het leven zijn:

  1. Goede beslissingen nemen. Dit is een taak van je onbewustzijn.
  2. Je automatisch goed voelen. Dit is een taak van je onbewustzijn.
  3. Goed communiceren. Dit is een taak van je onbewustzijn.
  4. Je doelen bereiken. Dit is een taak van je onbewustzijn.
  5. Genieten van het leven. Dit is de enige taak van je bewustzijn!

Voor deze vijf taken is het vaak nodig om je breinprocessen aan te passen. Het optimaliseren van je breinprocessen doe je door, vooral, je onbewuste bepaalde opdrachten te geven.  Ons bewuste stuurt onze zintuigen, en geeft hier betekenis aan. Ons onbewuste is een enorme database die niet simpel te bereiken is. Het is wel een simpele database verbonden met de submodaliteiten van onze zintuigen. De database van ons onbewuste is te bereiken vanuit onze intuitie, en als we in trance geraken. Ons bewuste houdt ons in day-to-day live tegen om in het onbewuste te geraken. Je wil bijvoorbeeld als je auto rijdt ook niet wegdromen in je onbewuste, nee dan dien je gefocust te zijn op de weg!

Ons bewuste is ervoor om ons in leven te houden. Elk zintuig wordt gemonitored of er gevaar is, en of er voldoende veiligheid is. Zo nee, dan ontstaat hyperfocus om veiligheid te creëren.  Onze gedachtes zijn ook verbonden met ons bewuste. Gedachten zijn eigenlijk gesprekken in je hoofd, in plaats van gesprekken met iemand anders. Je zintuigen en gedachten worden gemonitord door je bewuste of je veilig bent, en dus geen gevaar loopt.

Pas als je in trance komt middels hypnose, muziek, meditatie, groepsmantra’s, yoga, mindfulness, natuur, rust en ontspanning, is je onbewuste open voor connectie.

De technieken en modellen die je leert bij NLP zijn tools om eenvoudig in een helpende hypnose te geraken, je onbewuste te beïnvloeden, en de werkelijkheid te verduidelijken. Je onbewuste kan je beïnvloeden opdat dingen die je in het verleden ervaarde een andere uitwerking op je hebben. De dingen zijn namelijk niet zo gebeurd zoals je ze bewust herinnert. Jij hebt er betekenis aan gegeven! Er is nog veel meer gebeurd, en dat ligt vast in je onbewuste.

Met NLP en Hypnose kan je onbewuste je helpen om dingen uit het verleden voor jou positief in te kleuren. Onze Hersenplasticiteit is zo enorm krachtig! Elk van onze honderden miljarden hersencellen kunnen elk moment weer honderden nieuwe verbindingen maken. Geef jezelf de kans nieuwe verbindingen te maken opdat trauma’s uit het verleden, krachten naar de toekomst worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.